New Fire Stations, Sheffield

Two new 'environmentally-friendly' designed buildings on the outskirts of Sheffield.

Background: Working with the designers Stephen Hill Architects, Spacestudio helped to produce the planning application for these two "fire stations of the future".

Now open, the projects have replace the stations at Darnall, Mansfield Road and Mosborough.

Architecture: The Birley Moor fire station, at the junction of Moor Valley and Birley Lane, has an angled green roof to provide natural insulation, promote biodiversity and maximise its physical appearance.

A natural stone wall also help the low rise structure to blend into its natural setting.

The second fire station has seen a former industrial waste site reclaimed close to Bowden Wood roundabout off Sheffield Parkway. The station includes a training room, pole drop, gym and mess room and has be sympathetically rendered, nestled below the roadway and almost invisible to passing motorists.”

Environmental features considered for both sites included rainwater harvesting and air source heat pumps as well as the solar panels.

 

 
Architectural Sector: Public Sector, Social
Service: In collaboration with Stephen Hill Architects, planning submission (approved)